Så startar du ett framgångsrikt popband

Det är många som drömmer om att kunna leva på sin musik. Tillhör du dem som skulle vilja spela i ett popband och få åka på turnéer över hela Sverige, kanske rent av till andra länder? Idag finns möjligheterna att förverka drömmen på ett sätt som ingen generation tidigare haft.

Leva på musik

Många är kallade, men få är utvalda – det är många som önskar få leva ett spännande och kreativt liv som musiker. Samtidigt är konkurrensen inom musikbranschen väldigt stor, och det är få som lyckas. Ändå är det fler personer idag som faktiskt kan få en inkomst på sin musik, än det någonsin har varit förut, tack vare internet. Om du är en skicklig musiker och samarbetar med likasinnade, så har ni en möjlighet att verkligen lyckas med ett popband. Det är inte säkert att ni kommer att få spelningar över hela världen, men att få spelningar i Sverige, 25 miljoner visningar på YouTube och en möjlighet att få inkomst på musiken – det är också att vara framgångsrik. De flesta personer som lever på sin musik är inte rika, utan det är kärleken till musiken som driver dem. Det gör att om du ska kunna bli en framgångsrik musiker, så måste du inse att det kostar på, både tid och pengar, för att lyckas. Det är dyrt och slitigt. i början av karriären kan bandet behöva ge gratisspelningar, förutom att ni naturligtvis också behöver bra musikinstrument och studioutrustning. Förutom att ni också själva behöver både bostad, datorer och mobiler för ett bra liv. Ett tips är att spara in pengar på andra saker, som att laga Samsung om den går sönder hos Gigamex – de fixar den på 15 minuter och ger dig 12 månaders garanti. Då kan du lägga tid och pengar på din musikkarriär istället.

Nå ut

För att bli stora måste ni nå ut och få en publik. Det lättaste sättet att nå ut, är genom att göra covers på YouTube. Det finns idag musiker som arbetar heltid med sina YouTubekanaler och som har blivit riktiga kändisar genom plattformen. Men det är sällan som någon lyckas slå igenom med sin egen popmusik, utan ni måste börja med att göra covers på kända poplåtar och skapa snygga musikfilmer. För att få en bredare publik, kan ni även göra covers på till exempel Bruce Springsteen eller U2. Genom att göra bra covers kommer ni att få en publik. Allt eftersom ni få fler visningar och prenumeranter på er kanal, så kommer fler att bli intresserade av er som popband. Efter tio covers kan det vara dags att släppa den bästa poplåten av ert eget material. Det kan vara klokt att försöka hålla er så nära den största av er covershit, så att folk upplever att de känner igen er i er egen musik. Ni kan också testa på att vara gatumusiker, spela in det och lägga ut på internet. Det gör att folk upplever att ni är verkliga människor, och inte bara personer som finns på nätet.

Så startar du ett framgångsrikt popband
Rulla till toppen
zakra