Locka kunder med musik och butiksbelysning

Vilken slags butik du än planerar att öppna är det viktigt att den känns attraktiv för dina potentiella kunder. Själva designen är helt upp till dig och beror så klart på vad du ska sälja, men med några enkla trick blir lokalen extra lockande och trevlig att vistas i.

Ljuset och ljudet har alltid påverkat människor mycket starkt och kan antingen lyfta eller sänka humöret. Står du framför två olika pizzerior och är i valet och kvalet mellan vilken du ska gå in i kommer du med allra största säkerhet välja den som ser trevligast ut. På liknande vis bör din affär vara inbjudande och genom att skaffa snygg butiksbelysning och att spela bra musik kommer lokalen till sin fulla rätt.

Belysningen påverkar shoppandet

Är du osäker på hur du ska belysa din butik är det alltid bra att prata med kunniga personer men också att lära dig lite själv om ämnet. Det finns bra böcker om inredning och design, och du kan dessutom se dig omkring och avgöra vad du själv tycker är attraktivt eller jobbigt. Över lag brukar det kännas mysigare med flera ljuskällor snarare än ett starkt lysrör i taket, och du kan placera vissa föremål som du vill ge extra uppmärksamhet under en spotlight. Det är också viktigt att dina kunder kan se ordentligt, exempelvis om de vill läsa texter eller innehållsförteckningar, och därför kräver butikslokaler starkare ljus än bostäder. Spara energi genom att välja LED-lampor men satsa också gärna på att ha ett ordentligt upplyst skyltfönster då det fungerar frestande för förbipasserande och dessutom är ett smart sätt att hålla eventuella inbrottstjuvar borta!

Låt butiken bada i ljus och musik

Att komma in i en lokal med vacker butiksbelysning och skön musik ger omedelbart positiva känslor hos de flesta människor. Vilken slags musik du ska spela beror dels på din målgrupps ålder och stil, dels på vad du säljer. Ska du till exempel sälja trendiga kläder till en yngre publik brukar amerikansk R&B vara populärt, medan en bikeraffär eller en restaurang med rocktema hellre bör ackompanjeras med tonerna till Led Zeppelin eller andra liknande, legendariska rockgrupper. Till specialevent kan du välja musik som passar tillfället, exempelvis mer dansanta toner till invigningen av din butik eller julsånger i december. Du kan också variera musiken efter tidpunkt – på morgonen känns det fräscht och uppiggade med lättsam, klassisk musik som Mozart eller Vivaldi, medan jazz och blues passar på kvällen. Detsamma gäller butiksbelysningen då den genast sätter stämningen och du kan till exempel välja belysning som ger effekten av klart dagsljus under mörka vinterdagar medan kvällsshoppandet känns mysigare om butiken ger ifrån sig ett lite gulaktigt, värmande ljus.

Tänk också på personalen när du ska skaffa butiksbelysning och välja musik. Det är viktigt att det känns bekvämt för dem att spendera timmar i din lokal, och ljuset bör vara snällt för deras ögon. Spela inte musiken på repetition då även de bästa låtarna kan göra en person galen om de upprepas allt för mycket, och se till att volymen är tillräckligt låg för att det ska gå bra att tala i normal samtalston.

Locka kunder med musik och butiksbelysning
Rulla till toppen
zakra