Led Zeppelin, rockband som mixade rock med andra genrer

Det finns ett antal rockband från Storbritannien som lyckats att bli väldigt kända i hela världen. Ett av dessa rockband är Led Zeppelin som bildades år 1968. En anledning till att gruppen nådde stora framgångar var att de mixade olika musikgenrer. Deras främsta genre är rock och tillsammans med rocken spelade de även blues och folkmusik. Led Zeppelin var mest känt under 1970-talet och de var även ett av världens mest kända inom rockmusiken under denna period.

Bandets historia

Bandet bildades av fyra killar och först döpte de inte sitt band till Led Zeppelin utan till The New Yardbirds. Anledningen till detta var att en av medlemmarna tidigare varit med i ett band som hette The Yardbirds och detta band hade fortfarande kvar spelningar när det upplöstes och Led Zeppelin bildades. Under år 1968 gjorde bandet fem spelningar i Sverige, då under det dåvarande namnet The New Yardbirds.

Det dröjde dock inte lång tid till att bandet skulle släppa sitt första album under namnet Led Zeppelin, det gjorde de redan under år 1969. Senare samma år släppte de även sitt andra album.

Led Zeppelin ville urskilja sig från många andra inom musikbranschen och det visade de tydligt redan i början av bandets karriär. De gjorde ett aktivt val att inte ställa upp allt för ofta i olika tv-program. De släppte även endast ett fåtal singlar och dessa släpptes endast i utvalda länder och då i begränsade upplagor. Personen som låg bakom tanken att bandet skulle vara sparsamma med att släppa singlar och ställa upp i tv-program var deras manager Peter Grant. Han ville att personer som fann Led Zeppelin intressanta istället skulle köpa deras album.

Bandets upplösning och återföring

En av bandmedlemmarna, John Bonham, gick bort under år 1980 och då valde övriga medlemmar att de skulle upplösa bandet. Efter att bandet upplöstes valde de att göra ett fåtal uppträdanden. Utöver detta valde alla även att försöka satsa på en solokarriär. Därför kan inte dessa få spelningar klassificeras som återföreningar.

Led Zeppelin skulle dock återförenas officiellt sett flera år senare, i London år 2007. Denna återförening var dock endast för en kväll och de spelade på O2-arenan. Denna spelning blev en stor framgång och både musikexperter och fans hyllade konserten.

Led Zeppelin, rockband som mixade rock med andra genrer
Rulla till toppen
zakra